Selasa, 28 April 2009

Distillation


Maha suci Allah, hanya dengan berfirman "Jadi" maka jadilah setiap sesuatu lengkap dengan segala keindahan saling melengkapi antara satu sama lain. Manusia sebaik2 kejadian yang berjumlah berjuta2 dengan perbezaan paras rupa cop jari dan DNA. Begitu juga dengan unsur lain, berbeza antara satu sama lain sifat fizikal dan kimianya. Takat lebur, didih ketumpatan dan warna yang berbeza meskipun pada kadar 0.0001. Sebagai Khalifah kita dikurniakan akal bagi memanipulasi sifat ini untuk kepentingan diri, semoga kita sentiasa bersyukur.
Garam terlarut didalam air dapat dipisahkan dengan proses penyejatan, dua cecair yang berbeza takat didih dapat dipisahkan dengan pemanasan dan penyejukan. Fungsinya hanya satu untuk mendapatkan unsur yang kita perlukan bagi kegunaan harian. Kemudian permintaan semakin bertambah, penghasilan pada skala besar diperlukan maka terhasilah loji kimia besar dengan segala peralatan yang canggih dengan fungsinya tetap sama iaitu untuk mendapatkan apa yang diingini memenuhi keperluan kehidupan Manusia.
Distillation Column adalah alatan yang digunakan bagi pemisahan dua atau lebih cecair yang mempunyai takat didih berbeza. Sumber pemanasan membekalkan haba (Tenaga) pada campuran cecair tadi. Bagi jumlah tenaga yang dibekalkan itu cecair yang paling lemah akan naik semangat dulu (meruap) dan naik keatas. Sebab itu dalam DCS terdapat perbezaan suhu dari bawah hingga atas, ini menunjukan bahan yang dominan pada kedudukan tersebut. Bagi yang agak kuat semangat tenaga yang dibekalkan hanya boleh membawanya separuh sahaja. Kemudian bagi wap yang berjaya sampai kat atas sekali tenaga tadi diambil balik dengan sistem penyejukan. wap tadi hilang tenaganya dan kembali kesifat asalnya iaitu cecair. Cecair ini akan dihantar balik kedalam Column bagi memastikan ianya dominan didalam Column. Bagi memastikan pemisahan berlaku secara sekata dan berkesan terdapat lapisan2 pemisah yang dipanggil Trays atau packing diantara bahagian atas dan bawah column.
Satu peristiwa berkenaan Distillation Column dan perkaitan suhu dominan pernah berlaku dalam syif aku. Semasa proses start-up bagi Distillation Column dari jenis Packed, didapati Vacuum akan breaking (Lawan bagi pressurize untuk tekanan atm) dan suhu merentasi Column dari bawah keatas menunjukan bahan yang mempunyai takat didih tinggi hampir mendominasi. Manakala suhu pada reflux pula tidak menunjukan yang haba telah diserap oleh kondenser.
Pada mulanya kami mengesyaki yang ada masalah pada Steam Ejector, namun tiada kejanggalan pada sistem ini. Suhu stim yang stabil dan apabila Ejector diasingkan dari sistem vakuum pada bahagian Ejector akan pulling dengan berkesan (tanda2 ada masalah dengan sistem).
Adakah Kondenser tersumbat? jika tersumbat sekalipun ia tidak akan memberikan kesan yang segera. Kecuali ianya tersumbat dengan teruk sehingga tiada ruang pertukaran haba. Masalah ini juga cuba diatasi dengan menaikan suhu penyejuk kepada suhu takat lebur bahan (pastikan tiada haba dibekalkan pada reboiler).
Sehingga tiada cara lagi, akhirnya manhole column dibuka dan didapati bahagian wap bahan ke Kondenser rosak dengan teruk sehingga wap keluar melalui ruangan refluk, kerana itu suhu pada ruangan refluk adalah suhu wap.

Tiada ulasan: