Ahad, 27 Januari 2008

Team work

Semasa sesi temuduga kita sering mendengar soalan, " bagaimana cara kamu menguruskan orang bawahan kamu?" dan kita mampu memberi pelbagai jawapan secara teorinya, ianya nampak remeh namun dari segi realiti ianya amat sukar. Cuba bayangkan kamu sebagai Fresh Graduate yang bekerja sebagai Supevisor bagi loji pemprosesan kimia. Kamu ditugaskan menjaga produksi satu syif, dibawah seliaan kamu ada 5 orang pekerja antaranya anak guru silat yang penuh ilmu didada (panas baran?) seorang yang berusia sama dengan ayah kamu dan seorang yang berpengalaman lebih 10 tahun dan tidak menyukai kamu. Agak2nya licin tak perjalanan syif kamu? sewaktu malam hujan lebat, Production Manager mengarahkan kamu untuk capai produksi 100 tan untuk dihantar kepada pelanggan paling beharga kompeni. Kemudian paip bersaiz 4" telah tersumbat sejauh 5 meter dan ianya agak mustahil untuk dilakukan syif malam. Mampukah anda meyakinkan mereka yang ianya satu keperluan?. Senario diatas bukan satu kisah dongengan, tanyalah mereka yang bekerja dibidang pengeluaran diloji kimia.

Bagi aku bekerja Team Work ni macam pegi semayang berjemaah, pertama niat makmum (pengikut) dan imam (Ketua) kena betul untuk berjemaah dan matlamatnya satu. Imam pulak bukannya maksum (tak melakukan kesilapan) boleh ditegur dan jika tidak berkemampuan ia boleh berundur dan menyerahkan syafnya (tempatnya) pada yang layak untuk waktu itu. Makmum pulak dah berniat nak berjemaah kenalah ikut imam tu dengan sepenuh jiwa tak salah semasa semayang kita menegur kesilapan imam dengan berhemah dan mengikut saluran yang betul. Selagi belum habis semayang, jemaah kena mengikuti peraturan yang ditetapkan (semestinya berilmu kalau tahu x pandai cuba belajar) dan x boleh nak terpesong atau suka2 nak menukar peraturan.

Jadi pada pendapat aku team work ni kena melibatkan niat yang sama antara ketua dan pengikut baru senang nak buat kerja. Walau sebesar mana masalah selagi semua dengan niat yang satu atau matlamat yang satu ianya bukannya halangan.


Tiada ulasan: