Selasa, 8 Januari 2008

tips

Bagi anda yang baru ingin menceburi bidang petrochemical ni, ada satu tip yang amat berguna buat korang. Sila kenali bahan kimia kat tempat keje dengan sepenuh hati, mulakan dengan melihat MSDS (Material safety data sheet) dan perhatikan sifat kimia dan fizikal kimia yang bakal anda tangani.

Biasanya suhu dan tekanan akan dimanipulasi untuk mendapat produk dalam keadaan yang kita mahukan. sebagai contoh butane yang berbentuk gas pada suhu 35 C dan 1 bar, tetapi berbentuk cecair pada suhu 35 C dan tekanan 15 bar ataupun Maleic Anhydride yang berbentuk pepejal pada suhu 35 C dan 1 bar, berada dalam keadaan cecair pada suhu 100 C dan 1 bar.

Benda ni nampak remeh, tetapi ia menentukan kejayaan sesuatu proses dan keselamatan diri kita. Jadi kalau kita tahu dalam paip adalah cecair Maleic Anhydride, tentulah Maleic Anhydride itu bersuhu tinggi. Jangan la pulak menonong je pergi bukak flange tanpa persediaan PPE yang sepatutnya.
Lagi satu, suhu didalam sistem membolehkan kita mengesan aliran didalam paip. Dengan menggunakan deria rasa kita boleh mengetahui samada aliran berterusan atau tersekat. Sebagai contoh bendalir bersuhu 100 C dihantar ke Tangki A semestinya paip akan memberikan kesan panas apabila disentuh, jika ada mana2 bahagian tersekat, akan terdapat bahagian yang sejuk sebelum memasuki tangki A.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Ma'al Hijrah. Info mengenai peluang melanjutkan pengajian dari http://malayahistory.blogspot.com/