Sabtu, 15 Januari 2011

Lam Alif 2

Seperti pos aku yang terdahulu, La (لا )( Lam Alif) merupakan rumusan atau inti pati bagi kalimah La Ilaha ilAllah ( لا إله إلا الله). Ini kerana kita telah menafikan segala yang wujud di alam ini dengan mengakui kewujudan (yang Qidam dan Baqa') hanya Allah ta'ala sahaja. Kalimah ini juga kadang kala digelar membinasakan kewujudan diri (dan alam ini) sekali gus menjadikan sekelian wujud ini wujud Majazi (sandaran) untuk membuktikan kewujudan Allah Ta'ala.

Agak susah bukan?

Bagaimana dengan yang ini:

Segala kewujudan zahir ini terdiri dari unit-unit kecil atom2. Ernest Rutherford melakukan sebuah eksperimen luar biasa yang kemudiannya berhasil mengunkapkan bahagian dalam dari isi atom. Para Saintis amat terkejut ketika mendapati bahawa bahagian dalam atom terdiri dari ruang kosong. Jadi bagai mana atom yang kosong itu membentuk tembok padat yang berada disekeliling kita?

Agaknya apa yang diisi oleh ruang kosong itu? adakah ia sebenarnya kosong atau ianya adalah bukti kewujudan tuhan yang kita kenali dengan 99 nama dan 20 sifatnya?Tiada ulasan: