Ahad, 23 Januari 2011

Kalau dah mintak bantuan

Antara sebab kenapa manusia dijadikan serba kekurangan adalah supaya mereka saling membantu dan melengkapi antara satu sama lain. Tiada manusia yang sempurna atau boleh melakukan semua perkara. Pihak pengurusan loji biasanya tahu akan hal ini, oleh itu setiap masalah yang tidak mampu diselesaikan oleh pihak dalaman akan dipanjangkan kepada mereka yang lebih tahu diluar. Ianya biasanya dikenali sebagai kontraktor atau konsultan.
Pengalaman aku kerja dalam bidang Petrochemical ni ada satu sifat buruk yang aku perhatikan yang aku rasakan 'Lebih sudu dari kuah'. Apabila ada sesuatu masalah yang timbul dan telah gagal diselesaikan dalam masa yang diingini kemudian bantuan kontraktor atau konsultan luar diminta (dengan bayaran). Yang meminta bantuan berlagak sebagai yang lebih tahu pulak. Memberikan arahan tentang bagaimana seharusnya perkara itu diselesaikan, menjadikan yang sedang membantu seolah2 kuli-kuli yang menurut perintah. Yang lebih teruk lagi, membantah saranan konsultan dengan memberikan pandangan sendiri yang kurang bernas dan kemudiannya diguna pakai untuk mengurangkan bayaran konsultan tersebut. Bila timbul masalah dikemudian hari tak boleh nak klaim waranti dan terpaksalah panggil balik kontraktor atau konsultan dengan bayaran baru.
Perkara begini biasanya berlaku pada level-level Engineer yang mempunyai sifat tidak mahu kalah yang tinggi dalam diri. Nasihat aku buat diri sendiri; kalau dah mintak bantuan, belajar dari yang membantu. Bila masalah yang dihadapi dapat diselesaikan jadikan ia rujukan untuk menghadapi kemungkinan yang sama apabila berulang.

Tiada ulasan: