Rabu, 11 Mac 2009

PPSMI sememangnya mengarut.

Maka berdemonstrasilah orang melayu kerana Bahasa Melayu. Dengan jumlah kehadiran sewaktu demonstrasi tidak hairanlah buku terbitan berbahasa Melayu laris dipasaran, barangkali hasil pembelian penunjuk perasaan ini dan anak2 luar bandar yang sememangnya suka membaca bahan bacaan berbahasa Melayu ini.

Aku sebagai Jurutera juga bertuah kerana DBP telah menerbitkan ribuan bahan bacaan didalam BM yang aku begitu sanjungi. Perkataan Kelompang penukar haba dan bebuli basah sememangnya tidak asing lagi bagi pekerja Loji kimia macam aku.

Jadi kenapa perlunya PPSMI sedangkan para sarjana kita berlumba2 menerbitan buku dan artikel ilmiah didalam BM? Bangsa melayu itu sendiri sudah mampu berdiri dengan sendiri dan dihormati oleh bangsa lain dan iklan didalam akhbar di Negara Jepun ada menyatakan "Kelebihan berbahasa Melayu adalah satu kelebihan untuk jawatan ini".

Sebenarnya tak perlu PPSMI dan ini semuanya mengarut. Kalau betul-betul nak suruh anak2 Melayu mahir berbahasa Omputih, terbitkan URTV dan Mangga dalam BI atau untuk lebih cepat siarkan AF dalam BI tanpa subtitle.

Jadi aku amat berharap PPSMI tidak dilaksanakan biar Orang Melayu maju dengan acuannya sendiri. Che Det memang buat silap, x pikir dulu nasib orang melayu.

Ironinya:
Utusan Ahad, 1 Mac 09 m/s 20 bahagian Sastera Budaya.

"Mata pelajaran Sastera Melayu sudah tidak laku lagi dan sudah jadi mata pelajaran kelas 2. Pelajar2 yang mengambilnya adalah pelajar2 yang tercorot prestasi Akademiknya"

Aku rasa kita kena pertingkatkan lagi tunjuk perasaan untuk menarik minat anak2 bandar kembali kepada akar kita.

"Biar mati bangsa jangan mati Bahasa"

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ya, apa guna bahasa Inggeris? Bahasa penjajah. kita patut biar anak Melayu tertinggal ke belakang. Biar bangsa mati. Bahasa boleh terus kekal dalam buku. Selama ni ilmu sastera yg bawa kemajuan. Dengan mengkaji lebih banyak ciri bahasa, kita boleh bina lebih banyak teknologi - mesin, ubatan, bahan kimia dll - yg jauh lebih hebat. Kita cuma perlu angan-angan dan fantasi saja. Semua boleh jadi. Apa nak hairan?

Tanpa Nama berkata...

kalu nk tgk gambar nik, layari angost.blogspot.com, blog kwn die, die tumpang upload gambar die.....

from azuma...

Tanpa Nama berkata...

Nik fairdz kim salam sume, +966535188148 n tgoklah gmbr2 die kat arab

from azuma 'sabic crew in waiting'

Tanpa Nama berkata...

setakat main boling cam bdk2, main kat lain pn sama jer en sruggling engr....

Tanpa Nama berkata...

Saya pun 'setuju' 100%...biar orang melayu@ulu ni terus 'berat nanang','sumbat lemok'...dan biar bangsa2 lain jd 'kemah keming'...jom pakat gi demo rama2...tp jgn lupa tutup muka, kan kantoi dok pandai speaking plok...bak kata che det, hai lah nasib!

Tanpa Nama berkata...

point 40,50..ade hati nk wakil company? bro, ade akai, pikiq la