Sabtu, 20 September 2008

Terpesong


"Misdirection is the greatest weapon of our professional magicians. If they fool you, it is not because the hand is quicker than the eyes, but because they make you think along the wrong lines"
- Harry Lorayne; Secret of mind power-

Kali ini aku nak berkongsi dua cerita perihal terpesong dalam mencari punca permasalahan (Trouble Shooting).


I

Korang sila rujuk rajah 1 kat atas:
Azmi (bukan nama sebenar) seorang jurutera pengeluaran muda disebuah loji pemprosesan kimia. Suatu hari dipenghujung syifnya alarm High bagi sebuah tangki telah teraktif pada DCS. Pada minggu sebelumnya tangki yang sama telah mengakibatkan loji terpaksa diberhentikan selam 12 jam kerana discharge bagi pump telah tersumbat dengan teruk.
Sebagai seorang jurutera yang bertanggungjawab, Azmi telah mengarahkan seorang juruteknik baru (kurang dari 6 bulan) melakukan aktiviti Flushing pada bahagian discharge pump tersebut. Apabila aktiviti Flusing dijalankan kesemua petanda yang bahagian tersebut tidak tersumbat amat jelas. Ianya amat memeningkan kepala Azmi, kemudian alarm HH pula teraktif dia menjadi semakin panik, terbayang kini laporan yang bakal disampaikan kepada PM kenapa ia tidak bertindak lebih awal (sewaktu aras tangki 50%). Kemudian datanglah juruteknik lebih senior dan masalah selesai dengan serta merta.

Penyelesaiannya: Pump dihidupkan

Permasalahan sebelumnya yang mengakibatkan loji diberhentikan selama 12 jam telah memesongkan perhatian Azmi kepada sumber utama pengangkutan bendalir ini.

II
Rujuk rajah 2:

Satu Cecair yang bersuhu 120 C dari Distillation Column telah melalui satu Cooler bagi menurun suhunya kepada 98 C. Kemudian cecair tadi telah memasuki satu tangki simpanan semantara. Bagi memastikan cecair tadi berada pada suhu 100 - 98 C, tangki simpanan ini telah dibekalkan stim 4 bar sebagai sumber pemanasannya.
Suatu hari suhu didalam tangki telah turun secara berterusan. Apabila sistem stim diperiksa dengan membuka Upstream drain bagi perangkap stim, didapati tiada condensate yang memasuki sistem. Kemudian bendalir penyejukan bagi Cooler telah dikecilkan (throttle) bagi menaikan suhu inlet ke tangki tetapi tidak berjaya mengekalkan suhu cecair kepada suhu yang dikehendaki.
Terdapat pandangan yang agak ektrim untuk menaikan tekanan stim kepada 4.5 bar atau suhu outlet dari distillation Column dinaikan dengan menaikan tekanan column.

Penyelesaiannya: Sewaktu juruteknik Elektrik melakukan pemeriksaan rutin dia mendapati Amp bagi agitator sistem ini terlalu rendah; Agitator tidak berfungsi kerana kerosakan Gearbox yang akhirnya menyebabkan ia terasing (decouple) dari motor.

Kerana fikiran telah terpesong dengan kata kunci SUHU, semua jalan penyelesaian yang difikirkan adalah melibatkan sumber suhu. Tiada siapa yang menyiasat samada shaft agitator berpusing atau tidak setelah mendengar bunyi deruman motor.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

don't u realize about learn from mistake? anything is possible....kita bukan gagal...cuma belum berjaya...

Tanpa Nama berkata...

azmi tu saya kenal....bagus orangnye....tp skang dh jadi staff petronas...mmg dia layak pun....

Tanpa Nama berkata...

Maaf Azmi hanya satu watak rekaan shj, spt pak pandir, pak kadok dan luncai...tiada kena mengena dengan yang hidup dan yang mati.
Tuan Punya Blog