Selasa, 27 September 2011

Asasnya sudah betul
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

[191]

Patutkah mereka sekutukan Allah dengan benda-benda yang tidak dapat menciptakan sesuatupun, sedang benda-benda itu sendiri diciptakan?

[192]
Dan benda-benda itu tidak dapat menolong mereka, dan tidak juga dapat menolong dirinya sendiri.
[193]
Dan jika kamu (hai kaum musyrik) menyeru benda-benda itu untuk memperoleh petunjuk (daripadanya), mereka tidak dapat menurut (menyampaikan hajat) kamu; sama sahaja bagi kamu, sama ada kamu menyerunya atau mendiamkan diri.
[194]
Sesungguhnya benda-benda yang kamu seru selain Allah adalah makhluk-makhluk seperti kamu. Oleh itu, (cubalah) menyerunya supaya benda-benda itu dapat memperkenankan permohonan kamu, kalau betul kamu orang-orang yang benar.
()


Jika kita lihat tafsiran ayat 191 hingga 194 surah Al-A'raf ini kita akan dapati secara asasnya orang islam ni sudah cerdik. Sudah dapat membezakan perkara penting dalam mencari tuhan. Mereka yang menyembah berhala yang tidak bernyawa dan tidak pula mampu melakukan apa-apa kebaikan atau membawa keburukan ini seharusnya dari segi asasnya adalah 'Kurang Cerdik'. Ironinya dalam realiti kehidupan ini kebanyakkan umat Islam berada jauh dibelakang dalam segala hal dan umat yang kurang cerdik ini pula menjadi peneraju. Jadi dimana silapnya kita? kenapa kita yang tidak tertipu dengan menyembah sesuatu yang tidak bernyawa dan dibuat sendiri ini tidak mampu menakluki dunia? Sedangkan kita telah mendengar "Apabila kebesaran Allah ada dalam diri kita, dunia yang kecil akan mudah kita takluki"
Kerana kita cuma secara teori mangatakan Allah itu esa tetapi secara praktikal masih menyekutukannya dengan tuhan-tuhan yang lebih hina dari berhala tadi.
Satu peringatan pada diri aku sendiri

Tiada ulasan: