Khamis, 2 Disember 2010

Clit

Siang tadi GM baru Loji aku telah bermurah hati untuk berkongsi pengalamannya berkenaan 'Autonomous Maintenence' iaitu salah satu topik dari '8 Tiang TPM'. Antara petua yang diberikan dalam memastikan jangka hayat sesebuah alatan dapat dipanjangkan adalah 'CLIT'.
Jadi untuk selepas waktu kerja aku melakukan 'Google Search' bagi topik ini. Aku taip 'Clit' dan klik 'search' dan kat atas adalah beberapa gambar yang aku dapat.
CLIT yang GM aku ajar hari ini adalah singkatan bagi perkataan 'Cleaning, Lubricating, Inspection dan Tightening'. Keempat unsur ini merupakan perkara asas yang harus dilakukan atau diperiksa pada alatan didalam loji dan ianya amat mudah dilakukan oleh sesiapa sahaja tanpa kepakaran sekalipun.
  1. Cleaning: Alatan seharusnya berada dalam keadaan bersih dan ini amat perlu untuk memastikan alatan itu berfungsi secara sempurna. Habuk, debu dan pelbagai perkara yang tidak sepatutnya berada disamping alatan hendaklah dibersihkan. Jika kotoran masih berulang setiap kali sesi pembersihan dijalankan ini bererti terdapat ketidak normalan kepadanya dan punca kepada kekotoran hendaklah dihapuskan, spt Pump Seal yang bocor.
  2. Inspection: Selepas alatan berada dalam keadaan bersih atau semasa proses pembersihan dengan menggunakan Penglihatan, Pendengaran, Bau dan Rasa kita akan dapat mengetahui yang alatan itu tidak berfungsi dengan baik. Spt bau hangit dan gegaran yang melampau
  3. Lubricating: Bagi alatan yang bergerak atau bergesel, pelincir adalah nadi utama mereka untuk bertahan.
  4. Tightening: Mengetatkan bahagian2 yang mana perlu diketatkan supaya ianya tidak mengakibatkan alatan tersebut beroperasi dengan keadaan tidak sempurna yang akhirnya menyebabkan kerosakan yang lebih teruk.

Tiada ulasan: