Isnin, 3 Disember 2007

Prof. Dr. Jafri M. Abdullah

Petang tadi buat pertama kalinya aku menonton Potret gemilang kat TV3, pasal Prof. Dr. Jafri M. Abdullah. Satu jam yang aku luangkan untuk rangcangan ini aku rasakan amat berbaloi dan bagi aku inilah idola sebenar bangsa melayu profesional, sikap rendah diri, ikhlas dan berdedikasi menaikkan maruah bangsa.

sebenarnya aku telah mengenali Prof. Dr. Jafri seawal 1995, sewaktu ayahku menerima rawatan ketumbuhan otak. Dr. Jafri juga merupakan sebab kenapa (Allahyarham) ayah sanggup melakukan pembedahan seterlah 5 tahun menderita; kerana doktor melayu katanya. Kejayaan pembedahan yang dilakukan keatas ayah menjadikan Dr. Jafri adalah selebriti didalam keluarga kami, setiap berita atau cerita tentangnya pasti menjadi tumpuan kami.

Sikapnya yang peramah dan sabar melayan kerenah pesakit neuro ini menggambarkan betapa dia ikhlas dan cinta akan kerjayanya. Aku rasa aku telah menjumpai mentor bagi kerjaya aku, walaupun berlainan bidang, resepi kejayaan adalah sama iaitu sikap (sick-up). Seperti katanya sabar dan tekun, kerana sedikit2 lama2 jadi bukit.

Terima kasih Doktor.

Tiada ulasan: